Tentoonstelling

Doorlopende tentoonstelling tot 18 december 2021.
Documentatiecentrum Gestella "Zaal Juul Vanhevel"
Warandestraat 29b 8470 Gistel.
 
'Porseleinkaarten'.
 
Porseleinkaarten vinden hun oorsprong in het eerste kwart van de 19de eeuw. Ze werden oorspronkelijk gemaakt als visitekaartje voor de rijke bedrijfsleiders. De belangrijkste productiecentra waren in Brussel, Gent en Brugge gevestigd. Al op het einde van de 19de eeuw raakten ze in onbruik omdat de gebruikte poeders en oxiden een groot gezondheidsrisico voor de drukkers met zich meebrachten.
 
De techniek was eigenlijk vrij simpel. Op een dun karton werd een mengsel van caolien en loodwit aangebracht. Daardoor kreeg de kaart de typische witte poederachtige glans. Op deze porseleinlaag werd dan door middel van een steendruk (zgn lithografie) de tekst en de ornamenten gedrukt. De druktechniek werd niet alleen gebruikt voor het vervaardigen van visitekaartjes van winkels, fabrieken, zelfstandigen, genootschappen en scholen maar ook voor menukaarten en concertprogramma's.
 
Ook van Gistel zijn een aantal porseleinkaarten gekend. De meest voorkomende is die van het Hotel de l’Europe. Van deze kaart zijn zelfs twee kleurtypes bekend. Je kunt deze naast een groot aantal andere kaarten, in de tijdelijke tentoonstelling bewonderen. 
 
Affiche porseleinkaarten.jpg
 
Datum: 
zaterdag, 3 juli, 2021 - 13:30
Plaats: 
Documentatiecentrum Gestella
Kostprijs: 
Gratis
Einddatum: 
zaterdag, 18 december, 2021 - 17:00