Erfgoed

Wat is erfgoed?
 
Cultureel erfgoed is een verzamelbegrip. Het staat voor alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden voor ons nageslacht. Er is een onderscheid te maken tussen onroerend erfgoed, roerend erfgoed en immaterieel erfgoed.
 
Onroerend erfgoed: Dat zijn o.a. gebouwen, landschappen en archeologische sites. Die zijn ‘onroerend’, dus niet-verplaatsbaar.
Roerend erfgoed: Denk aan kunstwerken, gebruiksvoorwerpen, archiefstukken, brieven, films, meubilair, rituele kledij, manuscripten, documenten, foto’s, affiches, oude munten enz. Hieronder vallen ook de parochieregisters en boeken van de Burgerlijke Stand, die één van de belangrijkste informatiebronnen zijn voor genealogisch onderzoek. Wat ze gemeen hebben is dat je ze allemaal kunt vastpakken en ook verplaatsen. ‘Roerend’ dus.
Immaterieel erfgoed: We denken hierbij aan tradities, processies, religieuze rituelen, stoeten, ambachten, streekgerechten, liederen, dialecten, enz. Dit erfgoed is niet of moeilijk in handen te nemen.